İlköğretim Matematik Öğretmen Adaylarının ve Pedagojik Formasyon Eğitimi Alan Matematik Öğretmen Adaylarının KPSS Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi

Author:

Number of pages:
4401-4425
Language:
Türkçe
Year-Number:
2020-Volume 15 Issue 6

Bu çalışma KPSS’ye yönelik olarak ilköğretim matematik öğretmen adayları ve pedagojik formasyon eğitimi almakta olan matematik öğretmeni adaylarının KPSS’ye yönelik kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma sürecinde nitel ve nicel yaklaşımların beraber kullanıldığı karma yöntem tasarımlarından birisi olan sıralı açık­layıcı desen kullanılmıştır. Böylece elde edilen nicel verilen toplanan nitel veriler ışığında açıklanmaya ve yorumlanmaya çalışılmıştır. Çalışma kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile seçilen ve 2018-2019 eğitim öğretim yılının güz döneminde, Orta Anadolu bölgesinde yer alan bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesinde öğrenim görmekte olan 68 ilköğretim matematik ve pedagojik formasyon eğitimi almakta olan 46 matematik öğretmen adayıyla yürütülmüştür. Nitel veriler ise örneklem içinden gelişigüzel seçilen 16 katılımcıdan elde edilmiştir. İlköğretim matematik öğretmen adaylarının kaygı seviyelerinin, pedagojik formasyon eğitimi alan matematik öğretmen adaylarının kaygı seviyelerinden anlamlı derecede yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Kullanılan ölçeğin alt boyutlarından biri olan “zaman” faktöründe de pedagojik formasyon alan öğretmen adayları lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Ancak ölçeğin başka bir alt boyutu olan sınav algısı faktöründe istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Araştırmanın nitel verileri “Zaman”, “Aile ve Çevresel Etkenler”, “Sınav İçeriği” ve “Olası Başarısızlık Sebepleri” olmak üzere dört farklı tema altında toplanmış ve nicel bulgular nitel bulgular ışığında yorumlanmıştır.  Araştırmanın bulgularına bağlı olarak çeşitli öneriler geliştirilmiştir.

Keywords


This study was conducted to examine the KPSS anxiety levels of secondary school mathematics teacher candidates and mathematics teacher candidates undergoing pedagogical formation training. In the research process, the sequential explanatory design which is one of the mixed-method designs using qualitative and quantitative approaches together was used. Thus, the quantitative data obtained were tried to be explained and reinterpreted in the light of the collected qualitative data. The study group of the research was selected with the convenience sampling method and consisted of 68 secondary school mathematics teacher candidates studying at the education faculty of a public university in Central Anaotolia region and 46 mathematics teacher candidates undergoing pedagogical formation training in the fall semester of the 2018-2019 academic year. Qualitative data were obtained from 16 randomly selected participants from the sample. It was observed that the anxiety levels of secondary school mathematics teacher candidates were significantly higher than the anxiety levels of mathematics teacher candidates undergoing pedagogical formation training. It was seen in the “time” factor, one of the sub-dimensions of the scale, that there was a significant difference in favor of teacher candidates undergoing pedagogical formation. However, there was no statistically significant difference in the exam perception factor, another sub-dimension of the scale. The qualitative data of the research were collected under four different themes: “Time”, “Family and Environmental Factors”, “Exam Content”, and “Possible Causes of Failure”. Afterwards the quantitative results were interpreted in the light of qualitative results. Various recommendations have been developed depending on the findings of the research.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 755
Number of downloads 587

Share

Turkish Studies-Educational Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.