İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ YAPILANDIRMACI BİR ORTAM DENEYİMİ: KESİRLERİ BİRİM KESİRLERİN TOPLAMI OLARAK YAZMA

Author:

Number of pages:
2345-2364
Language:
Türkçe
Year-Number:
2019-Volume 14 Issue 5

Günümüz matematik öğretiminde öğrenci merkezli etkinliklerin tasarımına ilişkin teorileri ve uygulamaları bilmek büyük bir önem kazanmıştır. Öğrenci merkezli ortamlar bu çerçevedeki matematik eğitim teorilerinin bilinmesinin yanında etkinlik tasarımında bu teorilerin öğeleri ile matematiksel bilginin nasıl ilişkilendirilmesi gerektiği bilgisini de içermektedir. Sonraki aşamada ise öğrencilere bu tasarımın işlevsel olarak uygulanması sürecinde öğrenci merkezli yaklaşımların korunmasına yönelik faktörler devreye girmektedir. Öğrenci merkezli ortamların bu bileşenlerini öğretmen adaylarının bilme ve deneyimleme durumu ise belirsizdir. Bu çalışmanın çıkış noktası öğrenci merkezli bir ortamı deneyimleme yoluyla öğretmen adaylarını öğrenci merkezli ortamların bileşenleri ile karşı karşıya getirmektir. Öğrenci merkezli etkinlikleri deneyimleme bu tür ortamların tasarımının öğretiminde bir yol olarak kullanılabilir. Matematik tarihi bu deneyimin tasarlanmasına yönelik zengin bir kaynak sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ilköğretim matematik öğretmen adaylarına bir problemin -matematik tarihinden alınan- öğrenci merkezli bir öğretim ortamında uygulanma sürecini betimlemektir. Araştırmada durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Etkinlik tasarımında ve uygulanmasında Didaktik Durumlar Teorisi’nden (DDT) yararlanılmıştır. DDT öğrenci merkezli ortamların tasarımı ve uygulanması sürecinde etkili yollar sunmaktadır. Çalışmanın katılımcıları amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen ilköğretim matematik öğretmeni adayı 21 (10 kız ve 11 erkek) kişidir. Veriler kamera, ses kayıt cihazı ve öğretmen adaylarına dağıtılan A4 kağıtları aracılığıyla toplanmıştır. Uygulamanın analizi DDT’nin aşamaları doğrultusunda betimlenmiştir. Çalışmanın bulgularından biri DDT’nin öğrenci merkezli tasarımların öğretiminde etkili olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Bu tür farklı deneyimlerinin öğretmen adaylarının bilmesi gereken öğrenci merkezli ortam tasarımlarına ilişkin birçok farkındalık sağlayacağı düşünülmektedir.

Keywords


In nowadays mathematics teaching, knowing theories and applications related to the design of student-centered activities has gained great importance. Student-centered environments include knowledge of mathematics education theories, as well as the knowledge of how to relate the elements of these theories and matematical knowledge within the design of activity.In the next stage factors related to the preservation of student-centered approaches come into play in the process of the functional implementation of this design to students. It is uncertain whether teacher candidates know and experience these components of student-centered environments. The starting point of this study is to involve teachers candidate with the components of student-centered environments through experiencing a student-centered environment. Experiencing student-centered activities can be used as a way of teaching the design of such environments. The history of mathematics provides a rich resource for designing this experience. The aim of this study is to describe elementary school mathematics teachers candidate the process of applying a problem -which is taken from the history of mathematics- in a student-centered teaching environment.Situation study method was used in the study. Theory of Didactical Situation (TDS) was used in the design and implementation of this activity. The TDS provides effective ways in designing and implementing student-centered environments. The participants of the study are 21 elementary school mathematics teacher candidates (10 girls and 11 boys) selected by purposive sampling method. The data were collected through a camera, voice recorder and A4 sheets distributed to the teacher candidates. The analysis of the implementation is described in accordance with the phases of TDS. One of the finding of this study showed that TDS can be used effectively in teaching student-centered designs. It is thought that such different experiences will provide a lot of awareness about student-centered environment designs that teachers candidate should know.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 1,084
Number of downloads 746

Share

Turkish Studies-Educational Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.