Üstün Yetenekli Öğrencilerin Fen Bilimleri Derslerinde Kendi Kendine Öğrenme Becerileri İle Kaygı Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Author:

Number of pages:
521-530
Language:
Year-Number:
2019-Volume 14 Issue 3

Kendi kendine öğrenme, bireyin kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu üstlendiği, öğrenme sürecini yönettiği ve değerlendirme yaptığı kişiye özgü bir süreç olarak ifade edilmektedir. Kaygı ise kişinin bir uyaranla karşı karşıya kaldığında yaşadığı, bedensel, duygusal ve zihinsel değişimlerle kendini gösteren bir uyarılmışlık durumudur. Kaygı ile öğrenme arasında sıkı bir ilişkinin olduğu ve öğrenme için belli bir düzeyde kaygının olması gerektiği belirtilmektedir. Bu nedenle üstün yetenekli öğrencilerin öğrenme sürecini etkileyebilecek kendi kendine öğrenme becerileri ve kaygı düzeylerinin incelenmesi önemlidir. Bu araştırmanın amacı; üstün yetenekli öğrencilerin fen bilimleri derslerinde kendi kendine öğrenme becerileri ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışmada, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını Siirt ve Batman il Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Bilim ve Sanat Merkezlerinde yer alan üstün yetenekli öğrenciler 56 üstün yetenekli öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; Aydede ve Kesercioğlu (2009) tarafından geliştirilen “fen ve teknoloji dersinde kendi kendine öğrenme becerileri ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin kaygılarını belirlemek için Kağıtçı ve Kurbanoğlu (2013) tarafından geliştirilen “fen ve teknoloji dersine yönelik kaygı ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizinde; aritmetik ortalama, standart sapma, Kruskal Wallis Testi, Mann Whitney-U testi ve Spearman’s rho korelasyon katsayısı analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, üstün yetenekli öğrencilerin kaygı düzeyleri ile kendi kendine öğrenme becerileri arasında, kaygı düzeyleri ile Kendi Kendine Öğrenmeyi Planlama arasında, kaygı düzeyleri ile Kendi Kendine Öğrenmeye Yönelik Güven arasında negatif yönde ve anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.

Keywords


Self direct learning is defined as an individualistic process in which the individual takes the responsibility of his own learning, and directs and evaluates the learning process. Anxiety, on the other hand, is a state of stimulation that manifests itself via physical, emotional and mental changes when the individual comes across with a stimulus. It is stated that there is a close relationship between anxiety and learning, and a certain level of anxiety is necessary for learning. Therefore, examining self direct learning and anxiety levels of the gifted students that can affect their learning process is important. The purpose of this research; to examine the relationship between self-learning skills and anxiety levels of gifted students in science courses. Relational survey model, one of the quantitative methods, was used in this study. The participants of the study consisted of 56 gifted students in the Science and Art Centers of Siirt and Batman. “Self Study Learning Scale in Science and Technology Lesson” developed by Aydede and Kesercioğlu (2009) was used as data collection tool. To determine students’ anxiety in the research, “Anxiety Scale For Science And Technology Class” developed by Kagitci and Kurbanoglu (2013) was used. Mean, standard deviation, Kruskall Wallis test, Mann Whitney-U test and Spearman's correlation coefficient were used to analyze the data. At the end of the research, a relation in negative way and at a significant level was determined between students’anxiety level and self study, their anxiety level and planning self study learning, their anxiety level and confidence towards self study learning.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 1,050
Number of downloads 582

Share

Turkish Studies-Educational Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.