Türkiye’de Özel Eğitim Alanında Fen Eğitimine Yönelik Yapılan Lisansüstü Tezlerin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Author:

Number of pages:
3229-3246
Language:
Türkçe
Year-Number:
2020-Volume 15 Issue 5

Bu araştırmada; Türkiye’de özel eğitim alanında gerçekleştirilen fen eğitimi lisansüstü çalışmalarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, Türkiye’de 2004-2019 yılları arasında özel eğitim alanında fen eğitimi konusuyla ilgili tamamlanmış 37 (26’sı yüksek lisans ve 11 doktora) lisansüstü tezin araştırma türüne, modeline, konusuna, örneklem sayısı ve düzeyine, veri toplama araçlarının türüne ve analizlerine göre içerik analizi ile incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda lisansüstü tezlerin gruplara göre en çok üstün yetenekliler alanında çalışmaların yapıldığı, nicel araştırma türünün yüksek lisans düzeyinde, karma araştırma türünün ise daha çok doktora düzeyinde tercih edildiği gözlenmiştir. Deneysel araştırma modelinin tercih edildiği lisansüstü tezlerin araştırma konusu olarak fen eğitimine yönelik karşılaşılan sorunlar, görüşler ve uygulanabilir yöntemlerin araştırıldığı, örneklem düzeyi olarak öğrencilerle daha çok yürütüldüğü, örneklem sayısı olarak en çok 0-50 aralığında gruplarla çalışıldığı sonucuna varılmıştır. Lisansüstü tezler de kullanılan veri toplama araçları olarak en çok anketin kullanıldığı belirlenirken; veri analiz yöntemlerinden en çok içerik analizi, ANOVA, bağımsız gruplar t-testi, bağımlı gruplar t-testi ve Mann Whitney U Testi kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Gelecekteki araştırmaların görme engelli, işitme engelli, çoklu engel, bedensel engelli gibi konularda fen eğitimine yönelik daha fazla çalışma yapılması ve özel gereksinimli çocukların fene yönelik bazı beceriler konusunda yetersiz kalmaması ve bireysel farklılıkları göz önünde bulundurarak farklı yöntemlerin kullanıldığı çalışmalara yer verilmesi önerilebilir.

Keywords


The aim of this research; To examined in terms of various variables postgraduate thesis for science education prepared in special educational field in Turkey. The study examined a total of 37 postgraduate thesis, including 26 masters and 11 doctorates theses in the field of special education in Turkey between 2004 and 2019, with content analysis according to research type, model, subject, number and level of samples, data collection tools type and analysis. When the distribution of the research according to handicap groups is examined according to numerical results; done in the most highly skilled area, it has been observed that most of the quantitative research type was preferred at the master's level and the mixed research type was preferred at the doctoral level. It was concluded that the problems, opinions and applicable methods encountered in science education as the subject of research of the experimental research model were investigated, that the students are studied more with the sampling level, and the groups are in the range of 10-50. When determining that ‘survey’ was used as the data collection tool by postgraduate theses; it was concluded that most of the data analysis methods used content analysis, ANOVA, independent groups t-test, dependent groups t-test and Mann Whitney U test. It may be recommended that future research be carried out on subjects such as visually impaired, hearing impaired, multiple disabilities, physical disabilities, and that different methods are used, taking into account individual differences in the fact that children with special needs are not inadequate in some skills for science and gain skills.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 732
Number of downloads 571

Share

Turkish Studies-Educational Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.