Yükseköğretim Kurumlarında Türk Halk Müziği Toplu İcra Eğitimi Uygulamalarının ve Karşılaşılan Problemlerin Eğitmen Görüşleri Doğrultusunda İncelenmesi

Author:

Number of pages:
2443-2466
Language:
Türkçe
Year-Number:
2020-Volume 15 Issue 4

Türk Halk Müziği eğitiminde toplu icra eğitimi, bireysel çalgı eğitimin yanı sıra önemli bir müzik eğitim yöntemi olarak benimsenmiş ve çeşitli ders isimleri altında müzik eğitimi veren yükseköğretim kurumlarının müfredatlarına dahil olmuştur. Yerel toplu icra gelenekleri, devlet kurumları çatısı altında çalışan Türk halk müziği topluluklarının toplu icra üslupları ve çeşitli anlayışlarla yapılan özgün topluluk çalışmaları, bu eğitim kurumlarında verilen Türk halk müziği toplu icra eğitiminin içeriğini etkileyen faktörler olarak öne çıkmaktadır. Günümüzde, Türk halk müziği toplu icra eğitiminin nasıl, hangi yöntemlerle, hangi faktörlerin etkisi altında, ne gibi tercihlere dayanarak yapıldığının anlaşılabilmesi ve eğitimcilerin eğitim esnasında ders işleyişine yönelik olarak karşılaştıkları problemlerin tespiti amacıyla bu çalışmanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu araştırmada, Türkiye’de misyonu sanatçı yetiştirmek olan yükseköğretim kurumlarında, Türk halk müziği kapsamında toplu icra eğitimi irdelenmiş, akabinde Türkiye’nin farklı bölgelerinde yer alan 15 Devlet, 1 vakıf üniversitesinin ilgili bölümlerinde Türk halk müziği toplu icra derslerine giren 24 öğretim elemanıyla dijital platform (Google Forms) anket sistemi üzerinden birtakım sorulara cevaplar aranmıştır. Öğretim elemanlarına yöneltilen sorular sonucunda toplu icra derslerinin uygulanma biçimleri ve ders içeriklerine, uygulama içerisinde öğretim elemanlarının karşılaştıkları problemlere ve nedenlerine, toplu icra hakkındaki durum değerlendirmelerine ve dersin nasıl işlenmesi gerektiğine dair görüşleri tespit edilmiş, konuya ilişkin bazı yorum ve öneriler yapılmıştır. Bilimsel araştırmalarda olması gereken etik kurul izni sebebiyle bu araştırma ve verileri Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörlüğü Etik Kurulunca 23.07.2020 tarihinde incelenmiş ve araştırmada herhangi bir etik ihlali rastlanmamıştır. Araştırmanın etik onay belgesi 59749768-050.01.04-E.1400 sayı numaralı evrak ile yazarlara tebliğ edilmiştir.

Keywords


Turkish folk music ensemble courses, as well as individual courses, were adopted as an important method of folk music education in Turkey. The course catalogs of higher music education institutions involve Turkish folk music ensemble courses under various names. Regional collective performance styles, collective performance style of state-controlled institutions and other original ensemble studies with various understandings stand out as factors affecting the content of Turkish folk music collective education offered in these educational institutions. Today, this study was needed to understand how Turkish folk music collective performance education is performed, under which factors, on which preferences and to identify the problems faced by the instructors during the training process. In this research, Turkish folk music collective performance education has been analyzed in higher music education institutions (conservatories and performing arts faculties) in Turkey. We report data from one questionnaire gathered from 24 folk music educators from 16 universities, (15 state universities, 1 private university). As a result of the questionnaire administered to the participants, their application method and the content of the courses focused on Turkish folk music ensemble, the problems faced by the participants in the application and their possible reasons, assessments of participants about these courses, and their opinions about how should be an ideal Turkish folk music collective performance education were determined.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 1,238
Number of downloads 548

Share

Turkish Studies-Educational Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.