DİCK VE CAREY ÖĞRETİM TASARIMI’NA GÖRE DÜZENLENEN ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ DERSİ HAKKINDA ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİ (BURSA ULUDAĞ ÜNV. ÖRNEĞİ)

Author:

Number of pages:
2653-2673
Language:
Türkçe
Year-Number:
2019-Volume 14 Issue 5

Araştırmanın amacı Öğretim ilke ve yöntemleri dersini Dick ve Carey Öğretim tasarımı modelinin işlenişine ve geleneksel işlenişe göre takip eden Eğitim Fakültesi öğretmen adaylarının görüşlerinin bazı değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini Uludağ Üniversitesi, Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği programlarına 2016-2017 bahar yarıyılında öğrenim gören toplam 59 ikinci sınıf öğretmen adayı ve dersi yürüten 8 öğretim elemanı oluşturmuştur. Araştırmada veriler adaylar ve öğretim elamanları için görüşme formları, çoklu zeka alanları dağılımı ölçeği, son test aracı ve öğretimi değerlendirme anketi kullanılmıştır. Veriler SPSS 13 programı ile analiz edilerek görüşme formlarından, çoklu zeka dağılım ölçeğinden ve öğretimi değerlendirme anketinden elde edilen veriler merkezi dağılım ölçüleri ile son test sonuçlarına göre deney ve kontrol gruplarının akademik başarılarının karşılaştırılması için ise Mann Whitney-Utesti kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; öğretmen adayları bu derste en çok “hedef ve davranış ayrımı, yazımı ve aşamalı olarak sıraya koyma” ve “plan çeşitlerini öğeleri bakımından birbirinden ayırma” konularını öğrenmede güçlük çekmektedirler. Deney grubundaki adayların kontrol grubuna göre daha çok sözel, görsel kinestetik ve sosyal zeka alanlarında gelişmiş oldukları tespit edilmiştir. Deney grubu ile kontrol grubu adayların akademik başarıları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farlılık bulunmuştur (P<.001). Deney grubu adaylarının dersin öğretimini değerlendirme görüşleri kontrol grubuna göre ise daha olumludur.

Keywords


The aim of this study was to examine in terms of some variables the views of preservice teachers in the Education Faculty who were taking the teaching principles and methods course according to the instructional process of the Dick and Carey model and according to the traditional instructional process. The sample of this research consisted of a total of 59 second-grade preservice teachers studying in the English Language Teaching and Primary Education Teaching programs of the Faculty of Education at Uludag University during the spring semester of the 2016-2017 academic year, and 8 instructors delivering the course. For collecting the research data, interview forms for candidates and instructors, a scale for distribution of multiple intelligence areas, a post-test tool and teaching evaluation questionnaire were used. The data were analyzed with the SPSS 13 program. Data obtained from the interview forms, multiple intelligence distribution scale and teaching evaluation questionnaire were analyzed according to central distribution measures and post-test results, while the Mann-Whitney U-test was used for comparison of the academic achievement of the experimental and control groups. According to the research results, the teacher candidates said that for this course, they had most difficulty in learning “distinguishing, writing and incremental ordering of target and behavior” and “differentiating plan types in terms of their elements”. It was determined that the candidates in the experimental group showed more development in the verbal, visual, kinesthetic and social intelligence areas than those in the control group. A significant difference in academic achievement between candidates in the experimental and control groups was found in favor of the experimental group (U=85.5, P< .001). Candidates in the experimental group had more positive views regarding evaluation of the course instruction than those in the control group.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 1,378
Number of downloads 630

Share

Turkish Studies-Educational Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.