OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ SINIF YÖNETİMİ TUTUMLARI İLE YARATICI DRAMA DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Author:

Number of pages:
865-879
Language:
Year-Number:
2019-Volume 14 Issue 3

Okul öncesi dönem gelişimin en kritik olduğu dönemdir. Bu dönemde çocuk aile bireylerini dikkatlice gözlemlemekte ve taklit etmektedir. Sınıf içinde öğrencilerine etkili ve verimli sınıf yönetimi yöntemlerini kullanan öğretmenlerin öğrencilerinin de, daha uyumlu ve başarılı oldukları ve öz saygı düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür Bu noktadan hareketle, henüz lisans eğitimi alan okul öncesi öğretmen adaylarının sınıf yönetimine yönelik tutumları ve drama yöntemine yönelik tutumları arasındaki ilişki araştırılmaya değer bir konudur. Bu araştırmada okul öncesi öğretmen adaylarının sınıf yönetimi inanç ve tutumları ile yaratıcı drama dersine yönelik tutumları arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim gören 200 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada Adıgüzel (2007) tarafından oluşturulan Yaratıcı Drama (Okulöncesinde Drama ve İlköğretimde Drama) Derslerine İlişkin Tutum Ölçeği ve Martin, Yin ve Baldwin (1998) tarafından geliştirilmiş ve Savran (2002) tarafından Türkçe uyarlama çalışması yapılan Sınıf Yönetimine İlişkin İnanç ve Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Veriler SPSS-18 paket program kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre okul öncesi öğretmen adaylarının sınıf yönetimi inanç ve tutumlarının, öğretmen adaylarının yaratıcı drama dersine yönelik tutumlarının anlamlı bir yordayıcısı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca okul öncesi öğretmen adaylarının yaratıcı drama dersine yönelik tutumları ve sınıf yönetimine ilişkin inanç ve tutumlarının, sınıf yönetimi dersini daha önceden alıp almama durumlarına, sınıf düzeylerine ve öğretim türüne göre farklılaşıp farklılaşmadığına yönelik yapılan analiz sonucunda anlamlı farklılık bulunamamıştır.

Keywords


The majority of behaviors that children gain in pre-school education form the basis of adulthood. During this period, the child carefully observes and imitates family members. It was seen that the students of the teachers who used effective and efficient classroom management methods to their students in the classroom were more adaptable and successful and their self-esteem levels were higher From this point of view, the relationship between the attitudes of preschool teacher candidates who have just received undergraduate education towards classroom management and their attitudes towards drama method is worth investigating. In this study, it was aimed to examine the relationship between classroom management beliefs and attitudes of preschool teacher candidates and their attitudes towards creative drama course in terms of various variables. There search constitutes 200 teacher candidates, studying in the Department of Preschool Education in the Basic Education Department at Uludağ University Faculty of Education. Attitude Scale Related to Lessons in Creative Drama (Drama in Pre-School and Primary School) developed by Adıgüzel (2007) and Belief and Attitude Scale on Classroom Management developed by Martin, Yinand Baldwin (1998). The data were analyzed in the SPSS-18 package program. According to the results of the study, it was determined that pre- school teacher candidates 'beliefs and attitudes of classroom management were a significant predictor of teacher candidates' attitudes towards creative drama.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 988
Number of downloads 544

Share

Turkish Studies-Educational Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.