Ülkelerin Girişimcilik ve Finansal Serbestlik Özelliklerinin Karşılaştırılması: Bulanık K-Ortalamalar Yöntemi İle Örnek Bir Uygulama

Author:

Number of pages:
141-157
Language:
Türkçe
Year-Number:
2021-Volume 16 Issue 1

Yatırımcılar, yatırım yapacakları bölge veya ülke hakkında güvenilir kaynaklardan bilgi sahibi olmak isterler. Bu husustaki en önemli kaynaklardan birisi de şüphesiz Birleşmiş Milletler (BM)’dir. BM; ülkeleri kıyaslamak amacıyla düzenli olarak her yıl ülkeleri girişimcilik ve ekonomik özgürlüklerine göre değerlendirmektedir. Yapılan değerlendirmelere göre ülkeler, iş yapma kolaylığı endeksi ve ekonomik özgürlük endeksi başlığı altında sıralanmaktadır. Her iki endekste yer alan bilgiler; yatırımcılar, politika yapıcılar ve çeşitli çevreler için önemli bilgiler içermektedir. Literatürde yer alan çalışmalar incelendiğinde, iş yapabilme kolaylığı ve ekonomik özgürlükler endeksini etkileyen değişkenlerin oldukça fazla olduğu ve bu değişkenlerin endeksler üzerindeki etkisinin yönü ve derecesi ele alınan örneklem grubuna göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bu çalışmanın amacı; ülkelerin girişimcilik ve finansal serbestlik özelliklerine göre kümelenmesi ve elde edilen bulguların karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bu amacı gerçekleştirmek için; 159 ülke incelenmiş ve Bulanık K-Ortalamalar yöntemi kullanılmıştır. İlk olarak ülkeler, her iki endeksin merkezi değerlerinin ortalamasına göre beş kümeye ayrılmıştır. Daha sonra her iki endekse göre oluşan beş küme nitelendirilmiş ve niteliklerine göre karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda, iş yapma kolaylığı ile ekonomik özgürlükler ve her iki endeks ile gelir grupları arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Finansal serbestlik arttıkça iş yapma kolaylığı da artmaktadır.  İş yapma kolaylığı ve ekonomik özgürlük arttıkça ülkelerin gelir düzeyi yükselmekte olduğu bulgularına ulaşılmıştır.

Keywords


Investors want to know from reliable sources about the region or country they will invest in. One of the most important sources is the United Nations (UN). The UN regularly assesses countries on the basis of their entrepreneurship and economic freedoms to compare countries. According to the assessments, the countries are ranked in the ease of doing business index and the economic freedom index. The information contained in both indexes contains important information for investors, policymakers, and various environments. Studies in the literature found that variables affecting the ease of doing business and economic freedoms index are very large and their impact on the indices varies in the sampling group discussed. The purpose of this study is to cluster countries according to their entrepreneurial characteristics and economic freedoms and to review the findings on a comparative basis. To achieve this objective, the 159 countries have been reviewed and the Fuzzy K-Means method has been used. First, the countries are divided into five clusters, according to the mean of cluster centers and both indices. Then five clusters of the index based on both indexes were qualified and compared to their quality. The study concluded that there is a positive, meaningful relationship between the ease of doing business and the economic freedoms and both index and income groups. As economic freedom increases, the ease of doing business increases. As the ease of doing business and economic freedom increase, countries' income is increasing.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 560
Number of downloads 612

Share

Turkish Studies-Economics,Finance,Politics
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.