Lüks tüketim psikolojisi üzerine yapılmış olan bu çalışma, insanları lüks tüketime iten nedenleri en son çalışmaları da içine alarak irdeleyen ve sonuçlarını ortaya koyan bir derlemedir. Yapılan son çalışmalarda lüks tüketimin bir dizi istek tarafından yönetildiği ortaya koymuştur. Bunlar lüksün kişi için ne anlama geldiği ve lüks tüketim isteği yaratan dış etkenlerdir. Bu güdüler tüketicilerin lüks ürün ve hizmetlere olan arzu düzeyini belirlemektedir.
Tüketicilerin lüks arzusunu biyolojik, sosyo-psikolojik ve yapısal güdüler yönlendirmektedir. Tüketicilerin kalıcı lüks arzusu, büyük ölçüde statü ihtiyacından, yani başkaları tarafından saygı görme, hayranlık duyulma ve gönüllü olarak hürmet görme isteğinden kaynaklanmaktadır. Lüks tüketim biçimlerine bakacak olursak, geleneksel olarak lüks ürün ve hizmetlerin satın alınması ve sergilenmesi yoluyla gerçekleşmektedir.
Lüks tüketim birey için birçok fayda sağlar. Lüks bir markanın giyilmesi kişiye algılanan yetkinlik, ekonomik fayda, sosyal tanınırlık ve uyum gibi faydalar sağlamaktadır. Bunun yanında, yalnızca lüks bir ürüne sahip olma arzusu benliği olumsuz bir psikolojiye sokabilir. Son yapılan çalımlalar lüks tüketimin potansiyel olumsuz sonuçlarını ortaya koymaktadır. Lüks malları tüketmek ve sergilemek lüksü hem bir nimet hem de bir felaket olarak yeniden konumlandırmaktadır. Lüks tüketimin karanlık yüzü psikolojik, sosyolojik ve ekonomik seviyelerde ortaya çıkar ve şunları kapsar: 1) intrapsişik maliyetler (psikolojik), (2) lüks kullanıcılara yönelik kişilerarası maliyetler (sosyal) ve (3) lüks markalar üzerindeki olumsuz yayılmalar (ekonomik).
This study on the psychology of luxury consumption is a compilation that examines the reasons that push people to consume luxury by including the latest studies, and reveals the results. Recent studies have revealed that luxury consumption is governed by a set of desires. These are the meaning of luxury for persons and the external factors that create the desire to consume luxury. These motives determine the level of desire of consumers for luxury products and services. Biological, socio-psychological and structural motives direct consumers' desire for luxury. Consumers' desire for long-lasting luxury stems in large part from the need for status, that is, the desire to be respected, admired, and voluntarily venerated by others. Considering the forms of luxury consumption, it is recognized that it traditionally takes placein ways to purchase and display luxury goods and services. Luxury consumption provides many benefits for individuals. Wearing a luxury brand provides benefits such as perceived competence, economic benefit, public recognition and harmony. However, the desire to only have a luxury product can put the self in a negative psychology. Recent studies reveal the potential negative consequences of luxury consumption. Consuming and displaying luxury goods repositions luxury as both a blessing and a disaster. The dark side of luxury consumption occurs at the psychological, sociological and economic levels and includes: 1) intrapsychic costs (psychological), (2) interpersonal costs for luxury users (social), and (3) negative propagations on luxury brands (economic).
By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.