COVID-19 Pandemi Süreci ve Çalışma Hayatında Normalleşme Dönemi: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Çalışanları Üzerine Bir Araştırma

Author:

Number of pages:
1715-1733
Language:
Türkçe
Year-Number:
2020-Volume 15 Issue 3

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen COVID-19 virüsü dünyayı her alanda etkisi altına almıştır. COVID-19 virüsü ilk olarak sağlık alanında olumsuz etkilerini gösterse de bu durum ülkeleri ekonomik olarak da etkilemiştir. Türkiye’de ilk vaka 11 Mart 2020 tarihinde görülmesine rağmen Türk Hükümeti vakaların görülmesinden çok daha önce bir takım tedbirler almıştır. Vaka artışlarına paralel alınan tedbirlerin sayısı ve niteliği de artmıştır. COVID-19 pandemisinin ilk günkü etkileri devam etse de 1 Haziran 2020 tarihli yeni normalleşme adımları ile birlikte bu süreci en sağlıklı şekilde atlatabilmek için her ülke kendi devlet politikalarını uygulamaya başlamıştır. Türkiye, COVID-19 pandemi süreci ve yeni normalleşme ile birlikte ekonomik ve sosyal hayatın canlanması adına kontrollü bir şekilde mevcut çalışma hayatına yönelik düzenlemeleri uygulamaya başlamıştır. Bu bağlamda ekonominin canlanması için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından dört ayrı kredi paketi açıklanmıştır. COVID-19 pandemisinin başladığı ilk günden günümüze kamu çalışanları aktif olarak çalışmalarına devam etmektedir. Bu durum, onların, virüs riski ile karşı karşıya kalma olasılığını da yükseltmektedir. Bu çalışmanın amacı; COVID-19 pandemi süreci ve normalleşme döneminde, kamu çalışanlarının pandemi karşısındaki tutumlarının ölçülmesidir. Araştırmanın örneklemi, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatına bağlı 2859 personelden oluşmaktadır. Çalışmada anket formu web ortamında düzenlenmiş ve anketler online olarak doldurulmuştur. Hazırlanan anket formu 02-14 Temmuz 2020 tarihleri arasında uygulanmış ve çalışma verileri Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulu’nun 26.06.2020 kayıt tarih ve 4585 sayısı ile onaylanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve faktör analizi kullanılmıştır. Çalışmanın güvenilirlik analizi sonucu % 86,9’dur. Araştırma sonucuna göre; daha önce 2 faktörden oluştuğu belirlenen “Kamu çalışanlarının pandemi karşısındaki tutum ölçeği” bu çalışma ile 3 faktöre evrilerek son halini almıştır.

Keywords


The COVID-19 virus, which has been declared a pandemic by the World Health Organization, has affected the world in all areas. Although COVID-19 virus first showed its negative effects in the field of health, this situation also affected countries economically. Although the first COVID-19 case was seen in Turkey on March 11, 2020 the Turkish Government took a number of measures long before the appearance of cases. The number and quality of the measures taken in parallel with the increase in cases have also increased. Although the effects of the COVID-19 pandemic on the first day continue, each country has started to implement its own state policies in order to get through this process in the healthiest way with the new normalization steps dated June 1, 2020. With the COVID-19 pandemic process and the new normalization, Turkey has started to implement the regulations for the current working life in a controlled manner on behalf of the revival of economic and social life. In this context, four different loan packages were announced by the Ministry of Treasury and Finance for the revival of the economy. Public employees have continued to work actively since the first day of the COVID-19 pandemic. This situation raises the possibility to encounter the risk of the virus. The aim of this study is to measure the attitudes of public employees towards the pandemic during the COVID- 19 pandemic process and normalization period. The sample of the study consists of 2859 personnel affiliated to the central and provincial organization of the General Directorate of Land Registry and Cadastre. In the study, the questionnaire form was prepared on the web and the surveys were filled online. The questionnaire form was applied between the dates of 2nd-14th July 2020. The data gathered was approved by the Social and Humanities Ethics Committee of Bandırma Onyedi Eylül University, dated 26.06.2020 and numbered 4585. Descriptive statistics and factor analysis were used to evaluate the data. The result of the reliability analysis of the study is 86,9%. According to the result of research; The “attitude scale of public employees’ towards the pandemic” which was previously determined the consist of 2 factors, has evolved in to 3 factors with this study and has reached its final form.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 855
Number of downloads 530

Share

Turkish Studies-Economics,Finance,Politics
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.