Yönetim Alanındaki Gelişmelerin Değişen Dünya Bağlamında İncelenmesi: Fordist ve Post- Fordist Sistem Özelinde Bir Değerlendirme

Author:

Number of pages:
843-853
Language:
Türkçe
Year-Number:
2020-Volume 15 Issue 2

İnsanların yaşam biçimleri ve oluşturdukları kültürler, dünya üzerinde varoluşlarından itibaren değişimler göstermiştir. Bu değişimler çeşitli faktörlerin etkileri ile farklı evrelerden geçerek günümüze ulaşmıştır. Yaşanılan değişikliklerin her bir aşaması, döneme özgü koşullar altında ayrı ayrı değerlendirilebilecektir. Ancak sanayi devrimine kadar, yaşam biçimleri ve kültürel değişimde yaşanan evreler çok uzun dönemlere yayılmaktaydı. Gelenekler, kişilerarası ilişkiler, sosyal normlar, iş yapma yöntemleri ve hatta devletlerin işleyiş sistemleri uzun süreler boyunca belirli seyirlerde devam etmekteydi. Sanayi devrimi ve daha sonraki dönemde gerçekleşmiş olan yoğun sanayileşme, ortaya çıkan yeni bilimsel yaklaşımlar, bunları takiben fordist üretim sistemiyle gelişen seri üretim ve son olarak da küreselleşme ile birlikte yönetim alanındaki üretkenlik önceki dönemlerle karşılaştırılamayacak düzeylerde ivmeler göstermiştir. Dolayısıyla endüstrileşmenin yayılması, işletmelerin güçlenmesi ve yönetim tekniklerinin daha etkili sonuçlar verecek şekilde gelişmesi, insanların, toplumların ve dünyanın değişiminde oldukça belirleyici faktörler olarak öne çıkmış durumdadır. Bir anlamda, işletmecilik ve yönetim alanındaki değişiklikler de sosyal değişimlere zemin hazırlamış olduğu söylenebilmektedir. Bu çalışmada, literatür taraması yapılarak, işletmelerin ve onların yönetim biçimlerinin dünyadaki sosyal değişimler üzerinde nasıl roller oynadığının, fordist üretim biçimi özelinde ayrıntılı olarak değerlendirmesi yapılmıştır. Yapılan bu değerlendirmeler neticesinde öne çıkan sosyal değişimler; dehümanizasyon, akıl-zaman-mekân standardizasyonu, belirli yaşam kalıplarının dayatılması, yeni tüketim alışkanlıklarının oluşturulması ve kitle kültürünün yaygınlaştırılması başlıkları halinde sonuç bölümünde aktarılmıştır.  

Keywords


People's lifestyles and cultures have changed since their existence on the world. These changes have survived through different phases with the effects of various factors. Each phase of these changes will be able to be evaluated separately under conditions specific to the period. However, until the industrial revolution, the stages of life styles and culture were spreading to very long periods. Traditions, interpersonal relations, social norms, methods of doing business and even the functioning systems of the states have been going on for a long time. With the industrial revolution, the intense industrialization that emerged in the next period, the productivity increases in the field of management along with the scientific approaches, the mass production with the fordist production system, and finally these globalizations, together with the globalization, have started to show accelerations that cannot be compared with the previous periods. Therefore, the spread of industrialization, the strengthening of enterprises and the development of management techniques with more effective results have become prominent factors in the change of people, societies and the world. In a sense, changes in the field of business and management have also paved the way for social changes. In this study, a detailed literature review has been made in specific to fordist system on how businesses and their management styles play a role in social changes in the world. Social changes that come forward as a result of these evaluations; dehumanization, mind-time-space standardization, the imposition of certain life patterns, the creation of new consumption habits, and the dissemination of mass culture.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 1,089
Number of downloads 636

Share

Turkish Studies-Economics,Finance,Politics
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.