Yöneticilerin Yenilikçilik Eğilimlerinin Çalışanların Örgütsel Muhalefet ve Çalışmaya Tutkunluk Davranışlarına Etkileri: Samsun Atakum Belediyesi Örneği

Author:

Number of pages:
375-406
Language:
Türkçe
Year-Number:
2022-Volume 17 Issue 2

Bu çalışmanın amacı yöneticilerin yenilikçilik eğilimlerinin çalışanların örgütsel muhalefet ve çalışmaya tutkunluk davranışlarına olan etkilerini belirlemektir. Bu bağlamda yöneticilerin yenilikçilik eğilimlerinin örgüte ve çalışanlara olan etkileri Samsun Atakum Belediyesi örnekleminde araştırılmıştır. Araştırmada yöneticilerin yenilikçilik eğilimleri Tahsin Çetin (2009) tarafından geliştirilen “Yöneticilerin Yenilikçilik Eğilimleri Ölçeği”, örgütsel muhalefet Kassing (2000) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması Abidin Dağlı (2015) tarafından yapılan “Örgütsel Muhalefet Ölçeği” ve çalışmaya tutkunluk ise Schaufeli, Salanova, González-Romá ve Bakker (2002) tarafından geliştirilen ve Tülay Turgut (2011) tarafından Türkçe’ye uyarlaması yapılan “Çalışmaya Tutkunluk Ölçeği” ile ölçülmüştür. 614 belediye çalışanından anket aracılığıyla elde edilen verilerin analizi sonucunda, yöneticilerin yenilikçilik eğilimlerinin çalışanların örgütsel muhalefet ve çalışmaya tutkunluk davranışları üzerinde anlamlı ve pozitif etkisi olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırmada kullanılan değişkenlerin demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek üzere yapılan bağımsız örneklem t-testi ve Anova analizleri sonucunda ise yöneticilerin yenilikçilik eğilimleri, örgütsel muhalefet ve çalışmaya tutkunluğun demografik özelliklere göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği sadece yöneticilerin yenilikçilik eğilimleri ve çalışmaya tutkunluk davranışlarının çalışanların öğrenim durumlarına göre örgütsel muhalefet davranışlarının da çalışanların kurumdaki çalışma süresine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Araştırmada kullanılan değişkenler arasındaki ilişkileri görmek amacıyla yapılan korelasyon analizinde yöneticilerin yenilikçilik eğilimleri ile örgütsel muhalefet arasında orta düzeyde anlamlı ve pozitif (p<0,01; r=0,418); yöneticilerin yenilikçilik eğilimleri ile çalışanların çalışmaya tutkunluk davranışları arasında da orta düzeyde anlamlı ve pozitif (p<0,01; r=0,523) bir ilişki bulunmuştur. İleri sürelen hipotezleri test etmek üzere yapılan regresyon analizinde de yöneticilerin yenilikçilik eğilimlerinin çalışanların örgütsel muhalefet ve çalışmaya tutkunluk davranışlarına pozitif yönde etkide bulundukları belirlenmiştir. Bu sonuçlar yenilikçi tutumlara sahip yöneticilerin varlığının çalışanların örgütsel muhalefet algılarını güçlendirdiğini, öte yandan örgüt içerisinde çalışmaya tutkun çalışanlar için güçlü bir zemin oluşturduğunu göstermektedir.  

Keywords


The aim of this study is to determine the effects of managers' innovative tendencies on employees' organizational opposition and work engagement. In this context, the effects of managers' innovative tendencies on the organization and employees were investigated in the sample of Samsun Atakum Municipality. In the research, the innovative tendencies of the managers are “The Innovative Tendency Scale of the Managers” developed by Tahsin Çetin (2009), the organizational opposition “Organizational Opposition Scale” developed by Kassing (2000) and adapted in Turkish by Abidin Dağlı (2015), and the passion to work was measured by the “Passion for Work Scale” developed Schaufeli, Salanova, González-Romá and Bakker (2002) and adapted into Turkish by Tülay Turgut (2011). As a result of the analysis of the data obtained from 614 municipal employees through the questionnaire, it was found that the innovative tendencies of the managers had a significant and positive effect on the organizational opposition and work engagement behaviors of the employees. As a result of the independent sample t-test and Anova analyzes conducted to determine whether the variables used in the research differ according to demographic characteristics, it was found that managers' innovative tendencies, organizational opposition and work engagement did not show a statistically significant difference according to demographic characteristics. It has been determined that organizational opposition behaviors according to their status show a significant difference according to the working time of the employees in the institution. In the correlation analysis performed to see the relationships between the variables used in the research, there was moderately significant and positive (p<0.01; r=0.418) between managers' innovative tendencies and organizational opposition; A moderately significant and positive (p<0.01; r=0.523) relationship was found between managers' innovative tendencies and employees' work engagement. In the regression analysis conducted to test the hypotheses put forward, it was determined that the innovative tendencies of the managers had a positive effect on the organizational opposition and work engagement behaviors of the employees. These results show that the presence of managers with innovative attitudes strengthens the employees' perceptions of organizational opposition; on the other hand, it creates a strong ground for employees who are passionate about working in the organization.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 371
Number of downloads 497

Share

Turkish Studies-Economics,Finance,Politics
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.