Hâkim Parti Sistemleri: Türkiye’de Yöneten Sağ Partiler ile Japonya’da Liberal Demokrat Parti’nin Karşılaştırmalı Analizi

Author:

Number of pages:
557-584
Language:
Türkçe
Year-Number:
2025-Volume 20 Issue 2

II. Dünya Savaşı’nın ardından Türkiye ve Japonya’da uzun süre merkez sağda konumlanan partilerin iktidara gelerek hâkim olduğu görülmektedir. Türkiye’de 1950’lerde Demokrat Parti, 1960’ların ortalarından 1970’lerin başına kadar Adalet Partisi, 1983 seçimlerinden 1991’e kadar Anavatan Partisi ve 2002 seçimlerinden bu yana Adalet ve Kalkınma Partisi seçimlerde çoğunluğu sağlayarak tek başına hükümet kurabilmiş partilerdir. Japonya’ da ise kısa kesintilerle de olsa 1955 sonrasında Liberal Demokrat Parti’nin iktidarı söz konusudur. Japonya’da Liberal Demokrat Parti, Türkiye’de ise yöneten sağ çizgisinin uzun süre hâkim parti olarak ülkelerinde siyasal iktidarı ellerinde bulundurmaları dikkate değer bir olgudur. İkinci demokratikleşme dalgası içinde yer alan iki ülkede de bu partilerin ortak özelliği siyasal yelpazenin sağında olmaları, seçimlerde çoğunluğu sağlayarak tek başlarına hükümet kurmaları ve hâkim parti olmayı başarmış olmalarıdır. Bu çalışma, Türkiye ve Japonya’daki hâkim partileri karşılaştırmalı analizle inceleyerek, iki ülkede hâkim sağ partilerin uzun süreli iktidarlarının nedenlerini, dinamiklerini ve etkilerini ortaya koymaktadır. Araştırma nitel karşılaştırmalı analiz yöntemiyle Türkiye’de tek başına iktidara gelmiş sağ partiler ile Japonya’daki Liberal Demokrat Parti’nin benzerliklerini ve farklılıklarını tarihsel, kurumsal ve ideolojik bağlamlarda ele almaktadır. Türkiye’deki hâkim partiler, tarihsel süreçte sosyal ve kültürel bölünmenin ürünü olarak ortaya çıkıp lider etkisiyle şekillenmişken; Japonya’da tarihsel süreç, seçim sistemi, parti örgütü ve yapısı, toplumdaki ve partideki fraksiyonlardan kaynaklanmıştır.

Keywords


After World War II, parties positioned on the center-right came to power and dominated for a long time in Türkiye and Japan. In Türkiye, the Democratic Party in the 1950s, the Justice Party from the mid-1960s to the early 1970s, the Motherland Party from the 1983 elections until 1991, and the Justice and Development Party since the 2002 elections are the parties that have been able to form a government on their own by securing a majority in the elections. In Japan, the Liberal Democratic Party has been in power since 1955, although there have been brief interruptions. It is noteworthy that the LDP in Japan and the ruling right-wing party in Türkiye have held political power in their countries as the dominant party for a long time. The common characteristic of these parties in both countries during the second wave of democratization is that they are located on the right side of the political spectrum, have formed governments independently by securing a majority in elections, and have succeeded in becoming the dominant party. This study compares the dominant parties in Türkiye and Japan to reveal the reasons, dynamics, and effects of the long-term rule of dominant right-wing parties in both countries. Through qualitative comparative analysis, the study examines the similarities and differences between the dominant right-wing parties in Türkiye and the Liberal Democratic Party in Japan within historical, institutional, and ideological contexts. While the dominant parties in Türkiye emerged as a product of social and cultural divisions in the historical process and were shaped by the influence of their leaders, in Japan, the historical process, the electoral system, party organization, and structure, as well as the factions within society and the party, all played a role.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 3
Number of downloads 12

Share

Turkish Studies-Economics,Finance,Politics
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.