Ortaöğretim Öğrencilerinin Yaşadıkları Problemlerle Başa Çıkmalarında Manevi ve Dini Destek Referanslarının Tespiti Üzerine Nitel Bir Çalışma: Muş Örneği

Author:

Number of pages:
159-172
Language:
Türkçe
Year-Number:
2023-Volume 18 Issue 2

Bu çalışma lise düzeyinde öğrenim gören ergen bireylerin karşı karşıya kaldıkları sorunlarla başa çıkmalarında yararlandıkları dini referansları tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda öncelikle ergenliğin ve ortaöğretimin ne olduğu, ergenlik dineminin gelişim özellikleri ile ergenlerin yaşadıkları problemlere genel olarak değinilmiş, akabinde bulgulara yer verilmiştir. Bulgularda katılımcılara sorulan seçenekli ve açık uçlu sorular yorumlanarak tablolaştırılmıştır. Çalışma gurubu Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 9,10,11 ve 12. Sınıflarda öğrenim gören 100 erkek öğrenciden oluşmaktadır. Sınıf düzeyindeki katılımcı sayılarının birbirine yakın olmasına dikkat edilmiş, böylece kapsayıcı bilgilere ulaşılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada nitel araştırma yaklaşımının durum çalışması modeli benimsenmiştir. Veri toplamak amacıyla yapılandırılmış ve yarı yapılandırılmış sorulardan oluşan 20 maddelik bir görüşme formu hazırlanmıştır. Uzman görüşü ve pilot uygulama dönütlerinden sonra bazı sorularda düzenlemeler yapılmıştır. Daha sonra görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Uygulama sonunda elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Çalışmanın sonunda katılımcıların yaşadıkları problemlerle mücadelede çoğunlukla manevi ve dini kaynaklara başvurdukları en çok ta bir yakının kaybedilmesi durumunda dini kaynaklara ihtiyaç duydukları tespit edilmiştir. Ergenlik döneminin gelişimsel özellikleri göz önüne alınarak bu kapsamda başta aileler olmak üzere okul psikolojik danışma ve rehberlik servisi ile manevi danışmanlık ve rehberlik yapacak kişilere yönelik önerilerde bulunulmuştur. Çalışmada elde edilecen verilerin eğitimcilere, ailelere, Okul PDR öğretmenlerine ve literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Keywords


This study is focused on the determination of the religious references that adolescents studying at high school level use to cope with the problems they encounter. In this context, first of all, what adolescence and secondary education are, the developmental characteristics of adolescence dynamism and the problems experienced by adolescents are discussed in general, and then the findings are included. In the findings, the optional and open-ended questions asked to the participants were interpreted and tabulated. The study group consists of 100 male students studying in the 9th, 10th, 11th and 12th grades of Muş Vocational and Technical Anatolian High School. Care was taken to ensure that the number of participants at the class level was close to each other, so that inclusive information was aimed to be reached. The case study model of the qualitative research approach was adopted in the study. In order to collect data, a 20-item interview form consisting of structured and semi-structured questions was prepared. The data obtained at the end of the application were analyzed by using the descriptive analysis method. At the end of the study, it was determined that the participants mostly resorted to spiritual and religious resources in struggling with the problems they experienced, and they mostly needed religious resources in case of the loss of a relative. Considering the developmental characteristics of the adolescence period, suggestions were made for people who will provide spiritual counseling and guidance with the school Psychological Counseling and Guidance Service, especially families. It is thought that the data to be obtained in the study will contribute to educators, families, School Counseling teachers and the literature.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 321
Number of downloads 366

Share

Turkish Studies-Comparative Religious Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.