Akıllı Telefonlardan Mahrum Kalma Korkusunun (Nomofobi) Bazı Demografik Değişkenler Bağlamında İncelenmesi: Bir Alan Araştırması

Author:

Number of pages:
3747-3764
Language:
Türkçe
Year-Number:
2020-Volume 15 Issue 8

Teknolojik cihazların günlük yaşamımızda kullanımının artması ve özellikle akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması hayatımızı kolaylaştırmakla birlikte sosyal ve psikolojik birçok sorunu da beraberinde getirmiştir.  Bu sorunların başında, “akıllı telefondan mahrum kalma korkusu” olarak tanımlanan nomofobi gelmektedir. Çalışma, tüketicilerin nomofobi düzeylerinin farklı demografik değişkenler tarafından farklılaşıp farklılaşmadığını irdelemeye yöneliktir. Çağın vebası olarak nitelendirilen nomofobi üzerinde yapılan bu çalışmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmış olup, veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu bağlamda, bu araştırmanın örneklemi tek bir bölge ya da yer ile sınırlı kalmayıp Türkiye genelinde bir araştırma niteliği taşımaktadır. Anketler toplamda 560 kişiye uygulanmış olup katılımcıların eksik ya da hatalı doldurduğu tespit edilen anketler araştırmadan çıkarıldıktan sonra geriye kalan 554 anket üzerinden analizler gerçekleştirilmiştir. Demografik sorulardan oluşan cinsiyet ve medeni durum değişkenlerinin nomofobi ve nomofobi alt boyutları üzerine etkisi bağımsız örneklem t-testi ile incelenmiştir. Yaş, eğitim durumu ve doğum yılı değişkenleri arasındaki farklılığın nomofobi ve nomofobi boyutları üzerindeki etkisi tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testinden faydalanılmıştır. Araştırmma bulgusunda, nomofobi düzeylerinin cinsiyet, doğum yılı, medeni durum göre farklılık tespit edilirken eğitim durumuna göre fark olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda, tüketicilerde nomofobi düzeylerinin bazı değişkenlere göre farklılık gösterirken bazı değişkenlere göre ise farklılık göstermediği sonucu elde edilmiştir. Bu sonuçlar, literatürde yapılmış olan bazı araştırma bulgularını destekler niteliktedir.

Keywords


Increasing the use of technological devices in our daily life and the widespread use of smart phones facilitate our lives, but also have brought many social and psychological problems. At the top of these problems is nomophobia, which is defined as “fear of being deprived of a smartphone”. The study is aimed at examining whether the nomophobia levels of consumers differ by different demographic variables. In this study performed on nomophobia, which is considered as the plague of the era, the survey method was used as a data collection tool and the data were analyzed using the SPSS 22.0 program. In this context, the sample of this research, but not limited to just a region or place, bears qualification a research all over Turkey. The surveys were applied to a total of 560 people, and after the surveys that found to be missing or incorrectly filled out by the participants were excluded from the research, analyzes were performed on the remaining 554 surveys. The effect of gender and marital status variables, which consist of demographic questions, on nomophobia and nomophobia sub-dimensions were examined with independent sample t-test. The effect of the difference between the variables of age, education, and year of birth on the nomophobia and nomophobia dimensions was made using the one-way analysis of variance (ANOVA). In the research finding, it was found that while nomophobia levels differ according to gender, year of birth, marital status, there was no difference according to educational status.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 25,302
Number of downloads 536

Share

Turkish Studies-Social Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.