SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİNİN PERSPEKTİFİNDEN YÜRÜTÜCÜ BİLİŞ STRATEJİSİNİN ÖĞRENCİLERİN ANLAMLANDIRMA DÜZEYLERİNE ETKİSİ

Author:

Number of pages:
2219-2232
Language:
Türkçe
Year-Number:
2019-Volume 14 Issue 5

Öğrenmeyi öğrenme şeklinde kısaca tanımını yapabileceğimiz yürütücü biliş stratejisi, salt bilgi barındırmadığı söylenebilir. Çünkü bu strateji, bilgiden ve ezberden öte bunların nasıl daha etkin bir şekilde öğrenilmesi gerektiğini vurgular. Nitekim her öğrencinin kendine özgü bir öğrenme stilinin olduğunu söylemek mümkündür. Bu bağlamda, anlamlı öğrenmelerin oluşabilmesi ve öğrencilerin genel olarak anlamlandırma düzeylerinin artması için takip etmesi gereken yürütücü biliş stratejisinin, eğitimde büyük önem taşıdığını ifade edebiliriz. Dolayısıyla sosyal bilgiler eğitiminde de yürütücü biliş stratejisinin, öğrencilerin öğrenmelerini kolaylaştırması bakımından kritik bir önem taşıdığı söylenebilir. Bu araştırmanın amacı ise, sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda, yürütücü biliş stratejisi ve öğrencilerin anlamlandırma düzeyine ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma grubunu, Malatya ilinde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapmakta olan 30 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Öğretmenlerinin yürütücü biliş stratejisinin öğrencilerin anlamlandırma düzeyine etkileri görüşme yöntemi aracılığıyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler, nitel veri analizi tekniğinden yararlanarak çözümlenmiştir. Sonuç olarak öğretmenlere göre, yürütücü biliş stratejisi öğrencilerin güçlü ve zayıf yönlerini bilmelerine yardımcı olduğunu, yürütücü biliş stratejisi öğrencilerin kendileri hakkında etkin ve doğru kararlar almalarını kolaylaştırdığını, öğrencilerin bu strateji sayesinde akademik başarılarının en üst seviyede olmalarını sağladığını ve bu stratejisi öğrencilerin etkin öğrenmeler gerçekleştirmesine sebep olduğunu vurgulamışlardır. Bu araştırma doğrultusunda elde edilen bulgular ışığında birtakım önerilere yer verilmiştir.

Keywords


In short, we can do the definition in the form of a player learning cognition strategy, we can tell host read-only information. Because this strategy, information and recite on the other how to learn more effectively. Indeed, every student is a unique learning style. In this context, meaningful learning can occur and of students in General, to increase the level of signification should be the player to follow the strategy of great importance of cognition. Therefore, social studies education in the students ' learning strategy of player cognition facilitating can say a critical importance. The aim of this research is that, on the basis of opinions expressed by social studies teacher, Executive cognition strategy and the level of perception of students signification. Research Group in the Ministry of education in the province of Malatya, who constitute 30 social studies teacher. Teachers ' perceptions, has been getting through the interview method. Data obtained by taking advantage of the qualitative data analysis technique have been resolved. According to this research, in the light of the findings of a number of suggestions.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 1,333
Number of downloads 590

Share

Turkish Studies-Educational Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.