Psikolojik Sermayenin Örgütsel Yaşamda Yalnızlık ve Örgütsel Yabancılaşmaya Etkileri: Bankacılık Sektöründe Bir Araştırma

Author:

Number of pages:
2035-2051
Language:
Türkçe
Year-Number:
2020-Volume 15 Issue 4

Bu çalışmanın amacı çalışanların psikolojik sermaye düzeylerinin, örgütsel yaşamda yalnızlık ve örgütsel yabancılaşma düzeyleri üzerindeki etkilerini belirlemektir. İnsanların olumlu yönlerine ve özelliklerine odaklanan pozitif psikoloji iş hayatına pozitif örgütsel davranış ve psikolojik sermaye olarak yansımış ve örgütler için önem taşıyan insan sermayesinin olumlu yönde gelişmesine yardımcı olmuştur. Örgütsel yabancılaşma ve örgütsel yaşamda yalnızlık örgütün sosyal yapısını bozarak örgütün var oluş amacına ilerlemesine engel olabilmektedir. Bu amaçla, hedef kitle olarak; aşırı rekabet, yoğun çalışma, satış ve pazarlama baskısının yoğun olarak gözlendiği bankacılık sektörü seçilmiştir. Günümüzde gelişen teknoloji, büyüyen ekonomik pazarlar, büyük ekonomilerin kırılganlığı bankacılık sektörünü tamamen değiştirmiş ve müşteri odaklı hale getirmiştir. Bankacılığın geldiği bu noktada insan kaynakları departmanları için çalışanlarının psikolojik sermayelerinin yüksek, örgütsel yaşamda yalnızlık ve örgütsel yabancılaşma yaşama olasılıkları düşük olan çalışanları istihdam etmek hayati önem taşımaktadır. Bu araştırmada kullanılan psikolojik sermaye ölçeği,  Fred Luthans ve arkadaşları tarafından geliştirilen umut, dayanıklılık, öz yeterlilik ve iyimserlik alt boyutlarından oluşmaktadır. Örgütsel Yaşamda Yalnızlık ölçeği, Wright, Burt ve Strongman tarafından geliştirilen duygusal yoksunluk ve sosyal arkadaşlık boyutlarından oluşmaktadır. Örgütsel Yalnızlaşma Ölçeği ise Mottaz tarafından geliştirilen güçsüzlük, anlamsızlık ve kendine yabancılaşma boyutlarından oluşmaktadır. Çalışmaya veri sağlama aracı olarak kullanılan anketler Mart-Nisan 2019 tarihleri arasında toplanmıştır. Elde edilen verilerin çeşitli istatistiksel yöntemler kullanılarak yapılan analizleri sonucunda psikolojik sermayenin, örgütsel yaşamda yalnızlık ve örgütsel yabancılaşmanın alt boyutları üzerinde farklı düzeylerde etkisi olduğu tespit edilmiştir.

Keywords


The aim of this study is to determine the effects of psychological capital levels of employees on levels of loneliness and organizational alienation in organizational life. Positive psychology, which focuses on the positive aspects and characteristics of people, has been reflected in the business life as positive organizational behavior and psychological capital and has helped the development of human capital which is important for organizations. Organizational alienation and loneliness in organizational life can disrupt the social structure of the organization and prevent the organization from progressing towards its existence. For this purpose, as the target audience; the banking sector, where excessive competition, intensive work, and sales and marketing pressures are observed intensively. Today's developing technology, growing economic markets, fragility of large economies have completely changed the banking sector and made it customer-oriented. At this point in the banking sector, it is vital for the human resources departments to employ employees with high psychological capital of their employees and low probability of loneliness and organizational alienation in organizational life. The psychological capital scale used in this study consists of the sub-dimensions of hope, resilience, self-efficacy and optimism developed by Fred Luthans et al. The Loneliness Scale in Organizational Life consists of emotional deprivation and social friendship dimensions developed by Wright, Burt and Strongman. Organizational Loneliness Scale consists of weakness, meaninglessness and self-alienation dimensions developed by Mottaz. The questionnaires used as data providing tool for the study were collected between March-April 2019. As a result of the analysis of the obtained data by using various statistical methods, psychological capital has been found to have different effects on the sub-dimensions of loneliness and organizational alienation in organizational life.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 606
Number of downloads 634

Share

Turkish Studies-Economics,Finance,Politics
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.