Tarım Politikaları Bağlamında İşgücü Piyasalarında Yapısal Dönüşüm ve Kadın İşgücünün Yeniden Şekillenmesi: Muğla Tütüncülük Faaliyetleri Örneği

Author:

Number of pages:
1539-1555
Language:
Türkçe
Year-Number:
2020-Volume 15 Issue 3

Ekonomik faaliyetler içerisinde tarım sektörü yapısal olarak ayrı bir önem taşımaktadır. Temel üretim faaliyetleri içerisinde vazgeçilmezliğini koruyan tarım sektörü, bu alanda uygulanan tarımsal politikalar ile işgücü piyasalarını da etkilemektedir. Ekonomik ve sosyal yapının değiştiği günümüz dünyasında kadınların işgücü piyasasında daha fazla yer alması söz konusu olmuştur. Kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılımları konusundaki en önemli gösterge ise kadınların ne oranda istihdam edildiğidir. Sektörel dağılım açısından çalışan kadınların hala yoğunlukla tarım sektöründe istihdam edilmelerine rağmen, bu oranın son yıllarda değiştiği saptanmıştır. Tarım sektöründe kadın istihdamında yaşanan değişimlere paralel olarak hizmetler sektöründe istihdam edilen kadınların oranlarında da değişim gerçekleşmiştir. Çalışmanın temel amacı; Türkiye’de tarım politikalarında yaşanan değişmelerin işgücü piyasalarına olan etkilerini kadın işgücü ve tütüncülük faaliyetleri bağlamında analiz etmektir. Bu noktada geçmiş dönemlerde önemli bir tütüncülük merkezi olan ve tarım politikalarında yaşanan değişmelerden en çok etkilenen bölgelerden birisi olan Muğla ilinin Menteşe ilçesi çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Bu kapsamda Menteşe ilçesinin önemli tütün üretim merkezleri olan Düğerek, Kötekli ve Yerkesik Mahallelerinden geçmişte tütüncülük faaliyetinde bulunan kadınlar ile iletişime geçilmiş ve derinlemesine mülakat görüşmeleri yapılmıştır. Çalışma kapsamında kadınlar ile yapılan derinlemesine mülakat görüşmeleri sonucunda; tarım sektörüne yönelik olarak yapılan yapısal düzenlemelerin ve özelleştirmelerin, tarımsal destekleme politikalarındaki radikal değişimlerin, tarımda çalışanları olumsuz olarak etkilediği görülmektedir.

Keywords


Within the economic activities, the agricultural sector has a separate importance structurally. The agricultural sector, which maintains its indispensability among basic production activities, also affects the agricultural policies applied in this field and the labor markets. Economic and social structure changes in today's world of women in the labour market has been more concerned to take part. Women's participation in economic and social life is the most important indicators of what proportion of women are employed. In terms of sectoral distribution of working women still intensity despite being employed in the agricultural sector, this figure was found to have changed in recent years. In the agricultural sector in parallel with the changes in women's employment in the services sector was the change in rates of women employed. The main purpose of the study is; analyzing the effects of changes in agricultural policies on the labor markets in the context of women in the labor markets and tobacco growing activities. At this point, Mentese district of Muğla, which was a major tobacco-center and one of the most affected regions by agricultural policy changes, constitutes the sample of the study. In this context, women who were involved in tobacco-related activities from the important tobacco production centers of Menteşe region, Düğerek, Kötekli and Yerkesik, were contacted and interviewed in-depth. As a result of in-depth interviews with these women; It is seen that the structural changes and privatization in the agricultural sector and the radical changes in the agricultural support policies adversely affected the employees in agriculture.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 490
Number of downloads 336

Share

Turkish Studies-Economics,Finance,Politics
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.