TURİZM ÇALIŞANLARININ İŞTEN AYRILMA NİYETLERİNİN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERE GÖRE GÖSTERDİĞİ FARKLILIKLAR VE KİŞİ-ÖRGÜT UYUMUNDAN ETKİLENMESİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Author:

Number of pages:
1403-1422
Language:
Türkçe
Year-Number:
2019-Volume 14 Issue 4

Turizm sektöründe çok fazla rastlanılan sorunlardan bir tanesi de işgören devridir. Bu çalışmada işgören devrinin nedenleri arasında olan işten ayrılma niyeti ve bu sorunun yaşanmasında personelin hangi faktörlerden etkilediğini incelemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, kişi örgüt uyumunun çalışanların işten ayrılma niyetleri üzerindeki etkisi ve işten ayrılma niyetinin çalışanların demografik özelliklerine göre anlamlı farklılıklar gösterip göstermediğini tespit etmek üzere bir araştırma yapılmıştır. Kişi örgüt uyumu kısaca çalışanların sahip olduğu özellikler ve değerlerin örgütsel amaçlar ve örgütsel değerler ile uygunluk düzeyini ifade etmektedir. İşten ayrılma niyeti ise çalışanların bireysel, örgütsel veya çevresel nedenlerden ötürü, işlerini bırakmak istemeleri ve yeni iş seçenekleri üzerinde değerlendirmeler yapmaları sürecini ifade etmektedir. Bu araştırmada, Elazığ ilinde faaliyet gösteren otel işletmeleri ve seyahat acentelerinde çalışan yönetici ve yönetici olmayan personelin dâhil edildiği bir anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışmasından toplanan verilerin güvenilirlik ve geçerlilik analizleri, T testleri, Anova testleri ve regresyon analizleri SPSS istatistik programı kullanılarak yapılmıştır. Değişkenler arasındaki etki durumunu tespit edebilmek amacıyla da AMOS programı kullanılarak doğrulayıcı faktör analizleri ve yol analizleri yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; çalışanların işten ayrılma niyetlerinin cinsiyet, yaş ve statülerine göre anlamlı düzeyde farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Bunun yanında kişi örgüt uyum düzeylerinin de çalışanların işten ayrılma niyetlerinin üzerinde negatif yönde ve anlamlı düzeyde etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.

Keywords


One of the most common problems in the tourism sector is the employee turnover. In this research, it is aimed to investigate the reasons of employee turnover and the factors that affect the personnel in this problem. For this purpose, a research was conducted to determine whether the effect of person-organization fit on employees' intention to leave and whether the intention to leave showed significant differences according to the demographic characteristics of the employees. Person-organization fit briefly refers to the level of compatibility of employees' characteristics and values with organizational objectives and organizational values. The intention to leave is the process by which employees want to quit their jobs for individual, organizational or environmental reasons and make assessments on new job options. In this research, a survey was conducted including the managers and non-managers working in hotel enterprises and travel agencies operating in Elazığ. Reliability and validity analyzes, T tests, Anova tests and regression analyzes were performed by using SPSS statistical program. Confirmatory factor analyzes and path analyzes were performed by using AMOS program to determine the effect status among the variables. According to the findings; it was determined that employees' intention to leave showed significant differences according to gender, age and job status. In addition, it was found that the level of person-organization fit had a significant negative effect on employees' intention to leave.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 1,218
Number of downloads 579

Share

Turkish Studies-Economics,Finance,Politics
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.