N-11 Ülkelerinde Ekonomik Büyüme, Fosil Yakıt Tüketimi ve Küreselleşme’nin Çevresel Bozulma Üzerindeki Etkisi’nin Ülke Bazlı Araştırılması

Author:

Number of pages:
1-22
Language:
Türkçe
Year-Number:
2024-Volume 19 Issue 1

Bu araştırma makalesi gelişmekte olan ülke gruplarından biri olan N-11 ülkelerinde ekonomik büyüme, fosil yakıt tüketimi ve küreselleşmenin 1984-2018 yılları arasında çevresel bozulma üzerindeki etkisini Çevresel Kuznets Eğrisi (EKC) hipotezi çerçevesinde araştırmaktadır. Çalışmada yatay kesit bağımlılığı ve eğim heterojenliğini dikkate alan panel ikinci nesil teknikler kullanılmakta ve panel sonuçlarının yanı sıra ülke bazlı sonuçlar da raporlanmaktadır. Ampirik uygulama kısmında ilk olarak değişkenler arasındaki yatay kesit bağımlılığı ve eğim homojenliği araştırılmıştır. Daha sonra, Pesaran (2007) CIPS birim kök testi ile durağanlık araştırması yapılmış, Westerlund ve Edgerton (2007) LM Bootstrap uzun dönem ilişki testi ile değişkenler arasındaki eşbütünleşme ilişkinin varlığı incelenmiştir. Son aşamada ise Eberhardt ve Stephen (2009) AMG katsayı tahmincisi kullanılarak değişkenlerin ekolojik ayak izi üzerindeki etkisi tahmin edilmiştir. Çalışmamızın bulguları şu şekildedir: i-) Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezi Bangladeş, İran ve Türkiye’de onaylanmıştır. Öte yandan teorinin aksine Mısır, Endonezya ve Vietnam’da ise gelir artışı ve çevresel bozulma arasında U şeklinde bir ilişki bulunmuştur. ii-) Fosil yakıt tüketimi Mısır, Endonezya, İran, Pakistan, Filipinler, Güney Kore, Türkiye, Vietnam ve panelin bütününde çevresel bozulmayı artırmaktadır. Oysa Meksika’da çevresel bozulmayı azalttığına dair sonuçlara ulaşılmıştır. iii-) Küreselleşme İran’da çevresel bozulmayı artırırken Meksika, Güney Kore ve Türkiye’de çevresel bozulmayı azaltmaktadır. Ülke bazlı politika tavsiyeleri çalışmanın sonunda sunulmuştur.

Keywords


This research paper examines the impact of economic growth, fossil fuel consumption and globalization between 1984 and 2018 in N-11 countries on environmental degradation under the scope of the Environmental Kuznets Curve (EKC) hypothesis. Panel second generation techniques were used, and country-based results were reported as well as panel results. In our study, as apriori tests, the cross-sectional dependence between the variables and the slope homogeneity were checked. After this stage, stationarity was investigated with the Pesaran (2007) CIPS unit root test, and the existence of a long-term relationship between the variables was confirmed with the Westerlund and Edgerton (2007) Langrange Multiplier (LM) Bootstrap cointegration test. At the last stage, the effect of the variables on the ecological footprint was estimated by using the Eberhardt and Stephen (2009) AMG coefficient estimator. The findings of our study are as follows: i-) The EKC hypothesis has been confirmed in Bangladesh, Iran, and Turkey. On the other hand, a U-shaped relationship was found between economic growth and environmental degradation in Egypt, Indonesia, and Vietnam. ii-) Fossil fuel consumption increases environmental degradation in Egypt, Indonesia, Iran, Pakistan, Philippines, South Korea, Turkey, Vietnam, and the whole panel. However, it reduces environmental degradation in Mexico. iii-) Although globalization increases environmental degradation in Iran, it reduces environmental degradation in Mexico, South Korea, Turkey, and in the whole panel. Policy recommendations are presented at the end of the study.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 45
Number of downloads 100

Share

Turkish Studies-Economics,Finance,Politics
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.