Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Finansal ve Ekonomik Göstergeler Arasındaki İlişki: Heterojen Panel Nedensellik Analizi Örneği

Author:

Number of pages:
1261-1276
Language:
Türkçe
Year-Number:
2021-Volume 16 Issue 4

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini gösteren pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin başında ekonomik büyüme, enflasyon, CDS (Credit Default Swap) primleri, döviz kuru ve ülkeye gelen portföy yatırımları gibi ekonomik ve finansal faktörler gelmektedir. Söz konusu unsurlar ekonomi politikalarının belirleyicisi olduğu kadar yabancı yatırımcıların yatırım kararlarında da etkili olmaktadır. Dolayısıyla ekonomik ve finansal göstergeler arası neden-sonuç ilişkilerinin incelenmesi ve bu ilişkilerin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler bağlamında CDS primleri, portföy yatırımları, enflasyon, döviz kuru ve ekonomik büyüme gibi finansal ve ekonomik göstergeler arasındaki nedensellik ilişkisini araştırmaktır. Bu kapsamda 2009:1-2019:3 dönemleri arası gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere ait veriler ile iki ayrı heterojen panel nedensellik analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde finansal ve ekonomik göstergeler arasındaki nedensellik ilişkilerinin benzer ve farklı yönlerini ortaya koymuştur.  Her iki ülke grubu için de döviz kuru, enflasyon ve CDS primleri portföy yatırımlarının nedeni olarak tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki temel farklılığın büyüme oranı değişkeninde ortaya çıktığı görülmüştür. Gelişmekte olan ülkelerde büyüme oranı değişkeni portföy ve döviz kuru değişkeninin nedeni iken gelişmiş ülkelerde söz konusu ilişkiye rastlanılmamıştır. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerde enflasyon ile büyüme oranı arasında tek yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Çalışma sonuçlarının politika yapıcılara ve uluslararası yatırımcılara faydalı olması beklenmektedir.

Keywords


There are many factors that indicate the level of development of a country. The main factors are economic and financial factors such as economic growth, inflation, CDS (Credit Default Swap) premiums, exchange rate and portfolio investments in the country. These factors are influential in the investment decisions of foreign investors as well as the determinant of economic policies. Therefore, it is important to examine the cause-effect relationships between economic and financial indicators and to determine whether these relationships differ in terms of developed and developing countries. The purpose of this study is to investigate the causality relationship between financial and economic indicators such as CDS (Credit Default Swap) premiums portfolio investments, inflation, exchange rate and economic growth rate in the context of developed and developing countries. In this context, heterogeneous panel causality anaylsis was carried out with data from a total of eighteen developed and developing countries between the periods 2009:1-2019:3. The findings obtained reveal similar and different aspects of the causality relationships between financial and economic indicators in developed and developing countries. Exchange rate, inflation and CDS premiums were determined as the reason for portfolio investments for both country groups. In addition, it was observed that the main difference between developed and developing countries was in the growth rate variable. While the growth rate variable is the cause of the portfolio and exchange rate variable in developing countries, this relationship was not found in developed countries. Furthermore a one-way causality relationship was found between inflation and growth rate in developing countries. The results of the study are expected to be beneficial to policy makers and international investors.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 608
Number of downloads 664

Share

Turkish Studies-Economics,Finance,Politics
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.