E-Perakende Başarı Faktörleri: Kaynaklar, Rekabetçilik ve Performans Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma

Author:

Number of pages:
253-265
Language:
İngilizce
Year-Number:
2020-Volume 15 Issue 1

21. yüzyılda perakendecilik ekonominin önemli bir parçasıdır. E-perakendeciler perakendeciliğin yenilikçi bir yönüdür. E-perakendeciler ile coğrafi sınırlar ortadan kaldırılabilir ve tüketicilere daha geniş bir hizmet yelpazesi sağlanabilir. Bu gelişmelere paralel olarak, e-perakende sektöründe rakiplerin sayısı artmakta ve sektör daha rekabetçi bir rekabet ortam haline gelmektedir. Güçlü olanın hayatta kalabileceği bu pazarda başarılı olmanın sırrı, geleneksel işletmelerden farklı şekilde iş yapış şekline gereksinimi olmasıdır. Maliyet yapılarının farklı olması ve tamamen teknoloji odaklı olması gibi nedenlerden dolayı e-perakendecilerin başarı faktörleri ayrı ayrı ele alınmalıdır. Bu çalışmada, e-perakendecilerin performansını etkileyen başarı faktörleri incelenmektedir. Araştırmada e-perakende performansı; örgütsel öğrenme, benzersizlik ve temel yeterliliklerle açıklanmıştır. Ayrıca internet pazarlamasına tüketici ilgisi ve rekabet yoğunluğu kontrol değişkenler olarak ele alınmaktadır. Araştırma modelinde, kaynaklar ile pazar gücü, pazar gücü ve performans arasında bir ilişki olduğu varsayılmaktadır. Araştırmanın verileri kolayda örneklem yoluyla seçilen üniversite öğrenci ve çalışanlarından çevrimiçi anket aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma modeli yapısal eşitlik modellemesi ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda örgütsel öğrenmenin ve temel yetkinliklerin pazar gücünü etkilediği tespit edilmiştir. Bu çalışmayla elde edilen özgün katkı e-perakendeciler için performansın belirleyicisinin sahip oldukları kaynaklar olduğunun gösterilmesidir. Araşttırmanın sınırlılıkları örneklemden dolayı geniş kitlelere genelleştirilememesidir. Ayrıca performans ölçümü için seçilen e-perakendecilerin premium fiyatlandırması kişisel tercihlere göre değişen öznel bir ifade olarak algılandığından objektif bir bulgu elde edilmesini güçleştirmiştir. Gelecekte yapılacak çalışmalarda e-perakendecilerin performansıyla ilgili fiyat tatminin kullanılmasıdır.

Keywords


In the 21 century, retailing is an important part of the economy. E-tailers are an emerging innovative aspect of retailing. With e-tailers, geographic boundaries are eliminated and a wider range of services can be provided to consumers. Parallel to these developments, the number of competitors in the e-tailers sector is increasing and the sector is in a more rigorous competitive environment. The secret to being successful in this market, where stronger can survive, is difference from traditional business at some point. The success factors of e-tailers need to be handled separately for reasons such as cost structures being different and being totally technology-oriented. In this study, success factors that affect the performance of e-retailers are examined. E-tail performance in research; organizational learning is explained by inimatibility and core competencies. In addition, internet marketing involvement and competition intensity are considered as control variables. In the research model, it is assumed that there is a relationship between resources and market power, market power and performance. The data of the research was collected through online questionnaire from the university students and staff selected by easy sampling. The research model was tested with structural equation modeling. As a result of the research, it has been determined that organizational learning and basic competencies affect the market power. The original contribution obtained with this study is to show that the determinants of performance for e-tailers are the resources they have. The limitations of the research are that it cannot be generalized to large masses due to the sample. In addition, the premium pricing of e-tailers selected for performance measurement made it difficult to obtain an objective finding, because it was perceived as a subjective expression that varies according to personal preferences. In future studies, it is recommended that the use of price satisfaction related to the performance of e-tailers.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 1,012
Number of downloads 522

Share

Turkish Studies-Economics,Finance,Politics
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.